Om Elina

2012-06-30 @ 21:13:00

Jag heter Elina Nilsson, är 25 år och bor i Malmö med min blivande man Björn. Vi fick vårt första barn Neda den 3 januari 2012. Jag startade denna blogg strax efter att jag fick reda på att jag var gravid. Dels för min egen del för att få ut mina tankar och känslor, dels för att dela med mig av denna häftiga resa, men också för att kunna få tips och utbyta idéer med andra mammor och blivande mammor.

 

Livet kretsar just nu kring bebisar, vårt bröllop (2012-11-24), fritidshusbygge men självklart mycket mer. Jag älskar även att laga mat (har en matblogg: http://www.matdoris.se), yoga, shopping, m.m. En av mina absoluta favoritsysselsättningar är att äta en god middag med goda vänner.

 

Jag hoppas ni gillar att läsa min blogg. Jag tycker om att få feedback på vad ni tycker och tänker, så kommentera gärna.

Varannan vatten

2012-06-27 @ 22:53:28

Och då menar jag inte systembolagets rekomendationer, utan varannan vatten till Neda om nätterna. Min lilla älskling äter fortfarande lite väl ofta på nätterna enligt mig och vi har länge funderat över hur vi ska göra för att bryta detta mönster. Som min BVC-sköterska säger så behöver inte bebisar äta särskillt ofta på nätterna, men i och med att Neda inte tar napp, är det lite svårt att trösta henne på nätterna när hon vakanr utan att ge henne bröstet. Men idag var jag på mammaträff och fick ett bra råd av en mamma som hon i sin tur fått av en annan BVC-sköterska; ge vatten på nätterna om bebisen äter "för ofta". Tydligen blir de påverkade av blodsockertoppar och -dalar efter måltid på nätterna och sover sämre i och med blodsockersvängningarna. Om man då ger vatten istället så vänjer man då av bebisen att inte äta så ofta och efter ett tag vaknar de inte lika ofta längre. Absolut värt att testa! Jag gillar att min BVC-sköterska inte kommer med pekpinnar, men ibland skulle jag vilja ha lite mer råd och tips.
 
Nu känner jag att sängen kallar. Jag är helt slut efter en aktiv kväll med montering av IKEA-möbel och fix här hemma. Känner mig riktigt händig ikväll när mannen är iväg på grabbkväll, och vad otroligt mycket man får gjort när man är ensam!
 
En glad, mätt och trött tjej efter gröten tidigare ikväll

Lyxig måndag

2012-06-26 @ 20:31:57

Igår var det ingen vanlig måndag. Jag och älsklingen hade en kväll på tumanhand - den första sedan Neda föddes i januari! Mina föräldrar agerade barnvakter medan vi skämde bort oss med trerättersmiddag på Årstiderna by the sea. Det var en underbar kväll! Jag tycker att det är så viktigt att inte glömma bort varandra nu efter att vi blivit föräldrar. Jag måste säga att det var nog det som jag var mest rädd för inför att skaffa barn - att parrelationen kommer i skyggan och får lida. Men hittills tycker jag faktiskt att det fungerat riktigt bra, huvudsaken tycker jag är att man inte glömmer bort varandera och ser till att ibland bara vara ensamma utan barn. I höst planerar vi även att ta en weekend i eventuellt Rom, så för mamma och pappa vara barnvakter på nytt. Sen i typ februari när sötnosen är drygt ett år och vaccinerad blir det förmodligen en resa för oss alla tre till Thailand. Jag längtar så att få resa och att komma till värmen.
 
Sista dagarna har ju inte varit något vidare väder. Idag var dock helt ok, det blev iallafall lunch på uteserneringen på lilla torg idag med Malin och lilla Lova. Neda och Lova var så söta tillsammans idag. De börjar nu bli intresserade av varandra och idag snackade/skrek de med/på varandra. Sötisarna!

Trotsålder?

2012-06-23 @ 22:14:00

I julas fick jag en bok som heter Trotsboken av Malin Alfvén och Kristina Hofsten. Efter en ovanligt kinkig och gnällig eftermiddag samt kväll bestämde jag mig för att kika i boken som jag bara precis bläddrat lite i tidigare. Neda brukar vara lätt att natta och om hon protesterar så är det mest lite gnäll, idag däremot var det hysteriskt skrik. Efter många om och men somnade hon och sover som tur är fortfarande. Men man kan inte låta bli att undra om allt är som det ska - mår hon bra eller är detta kanske någon typ av fas? Enligt Trotsboken kan det vara den så kallade 6 månader språnget. Boken kallar det för relationssprånget därför att barnet nu börjar sätta sig själv i relation till andra. Om föräldrarna går in i ett annat rum så försvinner de. Barnet blir tydligen blygare i denna fasen och kan ha svårt att somna och sova lugnt med risk för mardrömmar. Ja, där har jag nog svaret på hennes beteende den senaste tiden. Det boken rekommenderar är att man tydligt visar för barnet att man inte överger det. Skönt att få en rimlig förklaring på hennes beteende, jag blev minst sagt orolig när jag inte kände igen min dotter. Nu tror jag inte hon är sjuk längre - hon går bara igenom en av alla de faser hon ska ta sig igenom. Nu hoppas jag ändock på en lugn natt!

Lugn, mysig midsommar

2012-06-23 @ 18:45:00

Nedas första midsommar blev en mysig och lugn dag. Vi spenderade dagen tillsammans med Marcus, Karin, lilla Tilda och Micke. Förutom att mdsommar afton blev ovanligt lugn, innehöll den precis det som hör till; sillunch, jordgubbstårta och otroligt god grillning till kvällen. Det känns verkligen att vi är småbarnsföräldrar, inget ont menat med det, bara annorlunda. 
 

Torsdagsmys i parken

2012-06-22 @ 09:27:27

Efter lunch i stan med Pernilla och Elinor, gick jag och min bror med barnen till parken. Det var ju helt underbart väder. Var jag nujter av min mamma ledighet!
 
 
 
 
 

Tand på gång?

2012-06-19 @ 19:19:30

Nu på eftermiddagen och kvällen har Neda drägglat ovanligt mycket och under dagen har hon försökt bita i allt som kommit i hennes väg. Som till exempel Carros hand när vi lunchade med henne på lilla torg. Det skulle därför inte förvåna mig om det dyker upp en tand snart.

Ikväll är mannen ute med jobbet, så jag tänkte fixa naglarna och sedan gå och lägga mig tidigt och läsa. Imorgon är det att gå upp i tid då det är näst sista SATSbaby passet innan sommaruppehållet. Jag tycker faktiskt det kan vara lite mysigt att vara hemma ensam ibland, eller ensam är jag ju inte, men sötnosen somnar nog snart.


Mormor Carin 100-år

2012-06-18 @ 20:47:54

I lördags var vi på vårt första 100-årskalas, då min gammelmormor fyllde år. Alltså är hon född 1912 och min lilla sötnos är född 100 år senare 2012 - så häftigt! Otroligt att hennes kropp orkar leva så länge. Det var ett härligt kalas och extra kul var det att träffa all släkt från Stockholmstrakten som jag i vanliga fall träffar mycket sällan.

Idag var det tillbaka till vardagen, men dock inte så länge då det är midsommar på fredag :)


Ny definition av sömn

2012-06-18 @ 09:03:20

Det har varit en helt underbar natt! De senaste dagarna har jag allvarligt funderat på att sluta amma, trots att jag egentligen inte vill sluta redan. Men jag är så trött på att amma var och varannan timme som det varit de senaste veckorna. Nu ser det dock ljusare ut! Igår nattade jag sötnosen 19.30, då jag som vanligt ammar, nästa amning blev däremot inte förrän 02.30 och nästa därpå runt 06.00 - och hon sover fortfarande och klockan är 09.00! Förmodligen många intryck från 100-årskalaset i lördags. Nu känner jag mig i alla fall taggad att amma ett tag till!


Ensam inatt

2012-06-16 @ 00:02:45

Efter en mysig studentskiva hos min kusin går jag nu och lägger mig själv hemma hos mina föräldrar medan Neda och pappa Björn sover hemma i Malmö, där de haft kvalitetstid tillsammans ikväll. Det känns konstigt - men det ska samtidigt bli så skönt! Detta är första natten utan min lilla älskling, och första natten sedan hon föddes som jag förhoppningsvis kommer att sova en hel natt. Detta har jag sett fram emot. God natt!


Glad tjej trivs i sin nya sittvagn

2012-06-15 @ 19:16:19


Ny lekhörna

2012-06-15 @ 10:08:25

Tänk vad en matta kan göra! Igår var vår lilla familj på IKEA på kvällen och vi kom bland annat hem med en grön matta som var tänkt att vara i Nedas lekhörna i vardagsrummet. Nu är den invigd av sötnosen. Det blev en perfekt liten hörna till henne. Nu är det fritt fram att försöka börja åla, men det känns dock som om det är ett tag kvar tills det.

Idag blir det lunch på stan precis som igår. Men idag är däremot solen framme så lunchen ska avnjutas på uteserveringen på lilla torg med Jessica. Och ikväll bär det av mot Trelleborg då min kusin tar studenten.


Förmiddagstupplur

2012-06-14 @ 11:32:53

Det tog ett tag innan snuttan somnade nu när hon skulle sova förmiddagstuppluren. När hon var färdigbökad såg det ut så här :)


Cameleonten blev en sittvagn

2012-06-13 @ 20:06:07

Efter ungefär 40 minuters klurande och jobb är nu vagnen omgjord till sittvagn. Tur att jag hittade bruksanvisningen till vagnen på nätet, annars hade jag nog inte lyckats, det var komplicerat nog även med bruksanvisning. Men nu är den klar för invigning av Neda imorgon. Idag blev jag verkligen övertygad om att det är dags att överge liggdelen - dels på BVC-träffen, men även när jag och sötnosen tog en tur på stan i eftermiddags och hon låg och ålade sig i vagnen. Förresten gjorde jag en del fynd när vi var på stan, sommarrean hade tydligen satt igång. Bland annat blev det en fin rosa fleecejacka till Neda från Polarn o. Pyret. Den blir bra nu när hon sitter i sittvagnen när det är dåligt väder, och till hösten.


När byta till sittvagn?

2012-06-12 @ 20:40:21

Den sista veckan har jag funderat en hel del på om det är dags att byta till sittinsatsen på vagnen. Den sista tiden har hon tröttnat på liggdelen efter ett tag i vagnen och vill komma upp och se vad som händer omkring henne. Jag har hört att man helst ska byta efter att barnet fyllt 6 månader, och Neda är ju bara drygt 5 månader. Jag har ju en Bugaboo Cameleon, och sittdelen på den går ju att lägga helt ner, så hennes rygg behöver ju inte bli belastad hela tiden i vagnen. Svårt det här tycker jag!


Sen tupplur

2012-06-12 @ 16:37:41

Vi var på väg hem, jag vrålhungrig och precis innan vi kom hem somnade snuttan i vagnen. Ovanligt sen tupplur, men det blir säkert inga problem att natta henne vid 19.00 som vanligt ändå. Så nu sitter jag här på gården och låter Neda sova lite. Om jag skulle få för mig att smyga in i lägenheten, hade hon vaknat med en gång. Vad gör man inte för de små liven? Men jag lider inte precis - solen skiner och det är underbart väder! Idag har vi spenderat största delen av dagen på caféet i slottsträdgården med en gammal kollega från Handelsbanken som nyligen också fått barn. Kärt återseende!


Det går som en dans

2012-06-12 @ 10:04:20

Matningen med så kallad fast föda går som en dans sedan i lördags. Hon äter nu ca en halv burk barnmat och igår åt hon en hel portion gröt. Så nu byter jag ut cirka två hela amningstillfällen per dag mot måltider med mat istället. Så jäkla glad är jag! Vi började med smakportioner redan veckan innan Neda fyllde fyra månader, men hon var inte särskilt intresserad av maten - tills nu. Nu gapar hon efter skeden och låter lite konstigt samtidigt ;) Hon gillar det verkligen. Jag tycker dock det är lite svårt att veta vad jag ska ge henne på morgonen när jag äter frukost om det är det målet jag byter ut. Idag fick hon äta morot- och potatispuré, känns ju dock inte som frukostmat.


Bröllopet i bilder

2012-06-10 @ 21:52:48

Igår var jag på ett av de finaste bröllop jag varit på - min bror och Lottas bröllop. Det var en helt fantastisk dag!

Vigseln

Min lilla familj

...och vi igen



Min bror och mamma och lilla Tilde

Jag och min älskade svägerska

Min farmor och farfar

Dags för den fantastiska gourmetmiddagen

Bruden och hennes far

Vår lilla sötnos skötte sig fint vid middagen

Bröllopstårtan

Mycket på en och samma dag

2012-06-08 @ 17:14:32

Inte nog med att Neda vände sig från mage till rygg idag för första gången; hon tog napp!! Jag har inte testat på några veckor och så tänkte jag att det var dags igen idag. Hon var precis lite kinkig, så stoppade jag in en napp i munnen på henne och hon började direkt suga förtjust :) Stor dag idag!


Från rygg till mage!!

2012-06-08 @ 16:24:19

Neda vände sig precis från rygg till mage för första gången! Det första hon fick tag på var en leksak som hon snabbt greppade med munnen :)


Snäll bebis

2012-06-08 @ 15:00:11

Tur jag har en snäll bebis som roar sig själv i babygymmet medan jag skriver talet till min brors bröllop imorgon. Vilket jag för övrigt börjar bli lite smått nervös över. Tur att det är ett litet bröllop!

Vilket tråkigt väder det är idag! Jag och Neda har hållit oss inne i stort sett hela dagen - skypat med Nedas ena fadder, och min nära vän, som bor i Seattle, fixat naglarna och småplockat här hemma. Tur att det är tråkigt väder ibland så att man får tid till sådana saker också ;) Ikväll bär det av till Stångby för att hälsa på nyinflyttade vänner där.


Vällingdebut

2012-06-07 @ 18:39:07

Eftersom vår lilla sötnos fortfarande vaknar ofta om nätterna och vill äta, vilket jag börjar bli ganska trött på, köpte jag välling idag för att testa. Vi tänkte att hon kanske håller sig lite längre om hon får välling något mål på kvällen eller natten. I och med att välling rekommenderas från 6 månader och Neda endast är drygt 5 månader, så testade jag nu i eftermiddags att ge henne ersättning blandat med välling - och det blev succé! Hon drack upp hela flaskan i ett nafs! Tänkte testa sista sena kvällsmålet med välling i ersättningen, så förhoppningsvis behöver jag inte amma lika ofta inatt. Håll tummarna för oss!


Pust!

2012-06-07 @ 16:32:09

Vad otroligt trött jag är! Förmiddagen var minst sagt intensiv när Tilde var här och jag alltså var ensam med två barn. Nu pustar jag ut efter dagen, samtidigt ser det ut som ett bombnedslag här hemma med tvätt och leksaker överallt. Tur att mannen snart kommer hem och kan hjälpa till :) Kommer det bli såhär jobbigt att ha två barn tro?!


Bästa häng med Pernilla

2012-06-06 @ 19:32:00

Neda har nyligen somnat, mannen är fortfarande på jobbet och Pernilla har precis kört hem efter en mysig dag tillsammans här i Malmö. Man märkte minst sagt att det är Sveriges nationaldag idag - flaggor och ballonger överallt i stan. Det blev lite shopping och en lång mysig lunch på uteservering på lilla torg. Nu ska jag slänga mig på soffan framför tv:n. Vad skönt det är att vara ensam ibland!


Nya upptäckter

2012-06-05 @ 18:57:36

Neda har idag upptäckt både sina fötter och att det är kul att skrika. Idag när vi var inne på cervera för att köpa bröllopspresent underhöll Neda sig i vagnen genom att utforska sina höga toner :) Nu i början är det ju hur kul som helst när hon lägger av glädje skrik, men om ett tag kommer det nog inte vara lika roligt! Förutom lite shopping på stan, blev det lunch med Linda som är beräknad med sitt andra barn till i övermorgon - spännande!

Nu är sötnosen precis nattad och jag ska ge mig hemifrån för en mysig kväll med bästa Lena.


Namngivningen i bilder

2012-06-03 @ 18:44:20

Vår lilla familj + gudföräldrarna/faddrarna

Underbart foto - Tilde biter mamma Lotta i fingret

Mamma och Björns mormor

Den rökta laxen, färsk potatis och romsåsen blev en succé

Farmor och farfar samt mina två älsklingar

En av de två tårtorna

Neda tillsammans med hennes farmor

Neda med hennes gammelmormor

Vår underbara tomt

2012-06-03 @ 17:52:46

Eller man kanske ska kalla det mark, för det är ju nästan fyra hektar stort. Vi var i alla fall nyss och spanade in tomten - första gången efter att vi köpt den. Idag gick vi och njöt och drömde iväg om vad vi ska göra med denna stora tomt. Första steget i sommar blir garanterat att börja röja!


Lyckad dag

2012-06-02 @ 23:50:26

Nu är det äntligen sängen efter en mycket lyckad namngivning för vår underbara dotter. Det var riktigt kul med fest med både min och Björns släkt. Extra kul blev det då jag gjort bordsplacering och spritt ut alla väl. Neda skötte sig exemplariskt och var glad och med näst intill hela dagen. En timme innan läggdags däckade hon som synes i min famn. Imorgon får jag återkomma med lite bilder från själva namngivningen.