Gott slut!

2011-12-31 @ 11:40:09

Då var det sista dagen på 2011. Hoppas nu att Lillan håller sig inne i 12,5 timmar till :) Idag startar nyårsfirandet redan 16.30 - fördelen att umgås med barnfamiljer. Passar mig perfekt nu när jag är höggravid. Vi kommer bli ett härligt gäng på typ 12 vuxna, varav 3 är gravida samt 7 barn om jag inte har fel för mig. Snart är det dags för lunch och sen är det ju nästan tid att börja göra sig i ordning inför nyårsfirandet.

Hoppas ni alla får en riktigt bra nyårsafton och gott slut på er!

Vecka 40

2011-12-30 @ 10:44:43

Idag går vi in i vecka 40, vilket är 7 dagar innan beräknat förlossningsdatum, men bara 4 dagar till mitt kejsarsnitt. Snart är hon här hos oss! Bebisa i denna vecka är nu ungefär 50 cm lång och väger 3,4 kg, men på tisdag får vi se hur stor Lillan är. Jag skulle nog gissa på att hon är 51 cm lång och väger 3,3 kg.

Magbilder vecka 40 (39+0)


Ivägskickade till KK

2011-12-29 @ 17:45:23

MVC - ultraljudavdelningen - prenatalavdelningen - ultraljudavdelningen - prenatalavdelningen. I eftermiddags har vi blivit runtskickade ganska friskt. På besöket hos barnmorskan idag upptäckte hon att fosterljuden var lite ojämna, alltså att hjärtat inte slog helt regelbundet. Vi blev därför skickade till Kvinnokliniken för att kontrollera detta. Först fick jag ligga under CTG för att de skulle bevaka bebisens hjärtljud, sen blev vi skickad för att få gjort en blodflödesanalys som de gör med hjälp av ett ultraljud. De kontrollerade så att flödet i navelsträngen var som det skulle, var i hjärtat som det slog oregelbundet, mängde fostervatten och en del andra saker. Det såg bra ut och efter ett samtal med en läkare fick vi åka hem igen med informationen att det inte var någon fara och att det förmodligen kommer att "mogna" bort. Jag ska bara se till så att jag känner av bebisen som vanligt. Så nu är vi hemma igen efter en omtumlande eftermiddag. Vi börjar känna oss som stammisar på KK nu, haha. Nu ska jag käka och sen däcka på soffan.

Ny domän

2011-12-29 @ 11:36:54

Från och med nu liggen min blogg på en ny domän: www.elinasworld.se. Förhoppningsvis lite lättare att komma ihåg denna adress. Hoppas att ni uppsakattar läsningen!

Five days to go

2011-12-29 @ 10:16:19

Den 29 december - den dagen som först var planerad för mitt kejsarsnitt. Men efter ändringen får vi vänta ytterligare fem dagar på att träffa vår lilla bebis. Om hon bara håller sig där inne tills dess. Igår kväll hade hon värsta träningspasset i magen i säkert över en timme. Lite obehagligt aktiv, vet inte vad hon sysslade med. Men jag tror inte att hon har vänt sig då hon fortfarande sparkar på min högra sida så som hon gjort det senaste typ sju veckorna.

För att undvika att hon försöker ta sig ut innan den 3 januari försöker jag ta det så lugnt som möjligt och inte vara för mycket fysiskt aktiv. Men det är riktigt svårt! Igår stor städade jag bland grytor, kastruller och annat i köket, vi var och handlade och så var vi ju på sjukhuset på möte på förmiddagen. Lite väl aktiv dag för mig. Idag ska jag verkligen försöka hålla mig i skinnet. Tänkte dock tvätta och göra något storkok (skönt att ha frysen full när Lillan kommer), men annars ska jag försöka att mest läsa eller kolla på film idag. En liten runda till MVC blir det dock också. Då vår barnmorska är ledig bokade hon in ett möte med en annan barnmorska. Skönt att kontrollera så att allt fortfarande ser bra ut.

Möte inför den stora dagen

2011-12-28 @ 15:43:36

Idag blev jag nästan lite illamående och svimfärdig när narkosläkaren berättade om hur operationen ska gå till. Trots att jag läst massor om det och att det inte var något som var särskilt nytt för mig, så kändes det lite väl verkligt att jag snart ligger på operationsbordet när jag satt framför läkaren i förmiddags. Vi hade ett inbokat möte med narkosläkaren och senare en barnmorska på BB inför kejsarsnittet på tisdag. Jag fick svar på mina få frågor som jag hade och det känns bra. Dels har jag undrat hur rutinerna här i Malmö är efter snittet när jag ska få träffa bebisen. Jag får snabbt säga hej till henne när hon kommer ut, sen går älsklingen och en barnmorska med barnet in i rummet bredvid för att torka av och kontrollera så att allt är bra med bebisen. Under tiden får jag se dem på en TV-skärm. Sen kommer de in i operationsrummet igen och jag får vara med bebisen under resten av tiden av operationen, som brukar vara i typ 45-50 minuter. Sen går pappa med bebisen till BB och jag åker till uppvaket där jag ligger själv i typ en timme under kontroll, sen kommer pappa och bebis och är med mig i typ en timme till, tills bedövningen gått över, och därefter går vi tillsammans till BB. Känns helt ok. Läkaren som jag pratade med idag sa att det ofta är skönt för mamman att vara ensam den timmen och vila lite, så jag får väl lita på honom ;) Sen har jag också undrat över hur det fungerar med amning efter kejsarsnitt och barnmorska sa att man försöker amma undertiden som man ligger på uppvaket, men att man också kan försöka att amma inne under operationen. Det blev jag jätteglad för. Har nämligen hört att det är bra att försöka amma så fort som möjligt för att få det att fungera.

Vilken dag den 3 januari kommer att vara - antagligen den absolut bästa i mitt liv!

Den långa väntan

2011-12-27 @ 16:45:32

Nu är julen över, bara nyår kvar och sen kommer vår lilla bebis. Börjar bli lite skrämmande nära nu, känner mig nästan nervös nu. Om en vecka så har vi henne hos oss. Konstig tanke. Omöjligt att förstå.

Idag kom vi hem igen efter fem dagar hos mina föräldrar. Det har varit riktigt mysigt och skönt med lite omväxling så att väntan på Lillan inte känns så lång. På vägen hem körde vi inom Svågertorp och handlade en ny stor stekpanna, en matberedare och tyg med tillbehör så att jag kan sysselsätta mig med att sy lite kuddar nu när jag ska vara hemma i en vecka. Jag ska försöka att inte gå ut för mycket - allt för att Lillan ska stanna svar i magen till den 3 januari. Lånade även några böcker och filmer av mamma, så nu ska jag nog inte bli allt för restlös här hemma :) Jag tror att jag börjar med en film redan nu!

Julen 2011

2011-12-25 @ 12:13:56

Denna julen är absolut den lugnaste hittills och förmodligen också den mysigaste. Passar perfekt i år med mig som är höggravid och Tilde som inte uppskattar när det är alldeles för mycket folk runtomkring henne. Här är lite bilder från Lille julafton som vi traditionsenligt i vår familj firade med kräftor samt bilder från vår mysiga julafton.






Idag är det juldagen och det betyder MYS. Mjukiskläder, pussel och god mat. Det passar alltså väldig bra att vara höggravid under julen tycker jag :) Nu är det bara 9 dagar kvar till vårt nya datum för kejsarsnittet - vi väntar med spänning!

Vecka 39

2011-12-23 @ 10:02:24

Idag går vi in i vecka 39 och för oss betyder det att det är 11 dagar kvar till dess att vi får träffa Lillan. Hon är nu ca 49 cm lång och väger förmodligen runt 3,2 kg. Från och med idag räknas det som normal tid för förlossningen att starta då det är två veckor kvar till det beräknade förlossningsdatumet.

Magbilder vecka 39 (38+0)


Jag sover fortfarande relativt bra, vaknar dock några gånger per natt för att gå upp och kissa. Har också mycket lättare att vakna till av små ljud. Kroppen förbereder sig helt enkelt på att Lillan snart kommer. Foglossningen som jag haft problem med senaste tiden är i stort sett helt borta, så för tillfället mår jag väldigt bra och konstigt nog känner jag mig emellanåt inte särskilt gravid. Otroligt med tanke på att jag är i vecka 39 nu! Men det beror nog mycket på att jag tar det betydligt lugnare nu. Och det kommer jag definitivt fortsätta med till den 3 januari!

Nytt datum

2011-12-22 @ 19:31:12

Denna dagen känns minst sagt händelserik. Efter en hel del funderande har jag och älsklingen nu bestämt oss och fått ett nytt datum för kejsarsnittet. Det magiska datumet är 3 januari. Dels känner vi att det är roligare för Lillan att fylla år i januari istället för december, och dels har vi förstått efter en del googlande att det är bra för bebisen att stanna inne så nära beräknat förlossningsdatum (6 januari) som möjligt. I och med att hon ligger lite under medel i vikt tycker vi att det är bättre att hon får baka till sig lite till innan hon kommer ut. Nu hoppas vi bara att Lillan inte vill komma ut innan den 3:e. Och om så är fallet så är inte det hela värden heller, då blir det bara ett akut planerat snitt istället. Självklart är risken att hon kommer innan det planerade snittet större nu när det bara är tre dagar innan beräknat förlossningsdatum jämfört med 8 dagar som det var tänkt från början. Men jag tycker att det känns jättebra med det nya datumet i alla fall :)

Idag var vi ju också hos barnmorskan på MVC. Allt såg bra ut med bebisen och mig. Och i och med att kejsarsnittet nu är framflyttat så fick vi ytterligare en tid till barnmorskan innan snittet så att det inte blir för långt emellan.

Nu är vi i alla fall i Gislövs Läge hos mamma och pappa, och jag ska inte göra många knop nu de kommande 12 dagarna - allt för att Lillan inte ska komma ut i förtid. Ska bli mysigt att ha en riktigt lugn jul och nyår.

Kandidatuppsats godkänd!

2011-12-22 @ 12:25:00

Perfekt timing - två dagar innan jul och en vecka innan Lillan kommer - fick jag idag mitt efterlängtade resultat på min kandidatuppsats. Och jepp, den är godkänd! Underbart att jag kan lägga det bakom mig nu. Jag är så glad att jag lyckades bli klar med min kandidatexamen innan Lillan kommer, var lite orolig att jag hade varit lite väl tidsoptimistisk, men visst gick det :) Så nu kan jag i lugn och ro njuta av att bli mamma, utan att behöva tänka på min examen.

Nu ska lyckliga jag och min älskling iväg till MVC för vårt sista möte med vår barnmorska där innan kejsarsnittet nästa vecka. Och senare ikväll kör vi ner till mina föräldrar för att vara där under hela julhelgen. Ska bli riktigt mysigt!

Gravidfotografering

2011-12-22 @ 11:16:00

Igår var jag och älsklingen och hälsade på vår nya grannes fotostudio och tog lite gravidbilder. Här är ett smakprov.




Sen ställde vi upp på lite mer flummig fotografering till ett projekt som han håller på med som heter Det stora familjeäventyret och då tyckte han att det var lite kul att ha med en gravidmage. Så, why not!?


Det snöar!

2011-12-21 @ 09:48:49

Första snön i Malmö faller! Mysigt att gå upp ur sängen och upptäcka att det snöar såhär bara tre dagar innan jul :) Jag är dock lite skeptisk till att det kommer finnas någon snö på julafton, men man får ju glädjas åt det lilla som kommer idag i alla fall.

Ikväll ska jag och älsklingen iväg på någon typ av fotografering med vår nya granne som är fotograf och har något flummigt projekt på gång. Vad jag har förstått så ska vi fotograferas i en trälåda.. Spännande. Hoppas på att han kan ta några "normala" bilder på oss och bebismagen också. Återkommer med resultatet om det blir något jag vågar visa ;)

9 dagar kvar

2011-12-20 @ 17:37:24

Nu närmar det sig med stormsteg och tankarna kring operationen och tiden efter snurrar runt i huvudet på mig dag som natt. Hur kommer det gå till? Hur länge får jag träffa Lillan precis när hon kommit ut och hur länge måste jag sedan vänta på att träffa henne igen när jag ligger på uppvaket? Tur att vi ska till barnmorskan en sista gång på torsdag så att jag kan ställa lite frågor till henne. Och de frågor hon inte kan svara på kan jag ställa när vi ska på mötet på förlossningen dagen innan kejsarsnittet. Kan fortfarande inte fatta att vi snart har vår bebis hos oss, omöjligt att föreställa sig hur det kommer att bli! Men jag är säker på att det kommer bli hur underbart som helst i alla fall :)

Intensiva sammandragningar

2011-12-19 @ 21:02:49

Det tre senaste dagarna har jag haft otroligt mycket sammandragningar. Hoppas inte att Lillan börjar bli redo för att ta sig ut. Hon får allt vänta till den 29:de! Jag borde nog ta det lite lugnare och inte springa runt på stan så mycket, men det är svårt att låta bli när man är ledig plus att julen närmar sig. Min foglossning mår ju inte heller så bra av att jag rör mig för mycket.. Imorgon funderar jag på att cykla när jag ska ner på stan och fika, ska tydligen vara bättre att cykla än gå när man har foglossning. Nu låter det som om jag har det hur jobbigt som helst med sammandragningar och foglossning, men jag tycker att jag i själva verket mår mycket bra. Måste bara ta det lite lugnare än vanligt.

Nu ska jag snart ta och krypa ner i sängen och börja läsa en ny bok :)

Glöggmys

2011-12-19 @ 11:35:49

Igår var det fullt hus hemma hos oss med glögg, julgodis, jansons frästelse och köttbullar - MYS!



Idag tänkte jag gå ner till stan i min snigelfart (p.g.a. foglossningen) och handla lite julklappar. Inte många dagar kvar till jul nu! Och bara 10 dagar kvar tills vi får träffa Lillan :) På tal om det börjar det bli hög tid att lägga in om föräldrarledighet hos försäkringskassan. Har dragit mig ett tag från att göra det då jag tycker att det är en djungel som är svår att förstå, men nu måste jag nog ta tag i det...

Sista inköpen

2011-12-17 @ 11:54:25

Efter en härlig, slapp och lång lördagsmorgon ska vi nu ge oss i väg och köpa det sista i bebisväg som vi vill ha handlat innan Lillan kommer. Det är ju förmodligen en sista helgen innan hon kommer om vi bortser från julhelgen, för då vill vi inte springa massa ärenden. Badbalja och bärsele är något av det som står på inköpslistan, får se vad vi hittar. Och så ska vi försöka hitta ett spjälskydd till vaggan. Hittills har jag bara hittat för spjälsäng, men det borde ju inte vara så svårt att hitta till vagga tycker jag. Annars får vi helt enkelt göra någon variant av skyddet till spjälsäng. Jag testade även regnskyddet till min Bugaboo Cameleon - inte helt lätt att få rätt på men till sist blev det rätt. Bäst att vara förberedd på en regnig skånsk vinter ;) Borde testa babyskyddet till vagnen också så att vi vet hur vi ska göra. Men nu iväg till Babyproffsen och Barnens Hus! Ha en härlig lördag allihopa!

Vecka 38

2011-12-16 @ 13:57:19

Idag är det 13 dagar kvar till vårt planerade kejsarsnitt. Men om det skulle vara så att Lillan vänder sig innan dess så kanske vi inte träffar träffar henne på över en månad. Så som det känns nu så tror jag dock inte att hon kommer att vända på sig, men man vet aldrig!

Magbilder vecka 38 (37+0)


Nu väger vår bebis ungefär 3 kg och är 48 cm lång. De flesta bebisar har nu fullt av hår på huvudet som är ungefär 3,5 cm långt, men med tanke på att jag i stort sett var skallig när jag föddes så misstänker jag att hon inte heller är så luden på skallen ;)

Som höggravid känner jag mig faktiskt inte så farligt klumpig som jag trodde att jag skulle göra, vilket är mycket skönt. Nätterna går ganska bra, vänder mig dock ett otaliga gånger och springer på toa några gånger varje natt, men jag känner ändå att jag blir utvilad. Foglossningen har också blivit betydigt bättre nu när jag börjat träna mina muskler vid bäckenet. Ålltså njuter jag fortfarande av att vara gravid samtidigt som jag längtar bara mer och mer efter att få träffa vår bebis!

Två veckor kvar

2011-12-15 @ 10:37:44

Idag är det inte mer än två veckor kvar till det planerade kejsarsnittet. Helt galet! Längtar så efter henne! Tänkte tvätta de sista inköpta kläderna till Lillan så att de kan packas ner i BB-väskan. Det kan ju faktiskt vara så att förlossningen sätts igång när som helst, beroende på hur brottom Lillan har att komma ut ;) Så det är allt bäst att få BB-väskan färdigpackad nu.

Idag står julgodisbak på schemat med Lotta och Tilde och kanske även den nötkaka som jag aldrig hann baka igår.

Foglossning

2011-12-14 @ 17:14:00

Det onda som jag trodde var ischias-nerven i kläm, konstaterade sjukgymnasten i själva verket var foglossning. Så nu har jag fått lite tips på träning av någon stabilisatormuskel som jag ska träna och lite råd om vad jag ska undvika, typ att jag inte ska gå för mycket, vilket jag har gjort hela dagen idag.. Jag kan ju inte sitta inne hela dagarna, så idag fick det bli en runda på Hansa med Ann-Marie, Lotta och Tilde för lite julklappsshopping. Och snäll som Ann-Marie är så hämtade och lämnade hon mig hemma så att jag slapp gå genom stan. Nä, foglossning är ju inte särskilt kul, men jag ska vara glad att jag bara behöver dras med det i två veckor till - det ska jag nog stå ut med! Imorgon får jag väga upp min aktiva dag idag med en lugnare hemma dag med lite bak. Tänkte baka en underbart god nötkaka som jag blev bjuden på i helgen. Återkommer med recept för er som är intresserade. Kvällen blir till att ligga och slappa i soffan och vila mina fogar :) Har till och med bett älsklingen att hämta sushi på vägen hem, då jag inte orkar stå upp en minut till. Det ska bli mums!

MVC-besök nr 7

2011-12-14 @ 09:06:03

Då har vi varit på vårt näst sista möte hos barnmorskan innan Lillan kommer. Egentligen hade vi inte fler tider hos henne efter detta mötet innan kejsarsnittet, men hon bokade in oss på ett extra precis innan julafton så att det inte går för långt emellan. Så det känns skönt. Antar att man kommer ha en del kejsarsnittsfunderingar som man skulle vilja ställa till henne då och så är det så klart skönt att kolla upp så att allt ser bra ut med graviditeten också. Förutom testerna och mätningarna idag så diskuterade vi kejsarsnittet en del och även min ischias (eller vad det nu är som gör ont i min vänstra skinka). Barnmorskan trodde att chansen för att hon skulle vända sig nu innan kejsarsnittet är mycket litet då hon har rumpan långt ner i bäckenet och det är därför förmodligen svårt för henne att vända sig. Och hon har ju legat i denna positionen ett bra tag nu, tror att det är i typ sex veckor hon legat så här nu. För min del tycker jag nog att det är bäst att hon stannar så, annars förändras ju hela planen, eller rättare sagt hela planen försvinner och vi har inte aning om när och hur hon kommer. Plus att vi förmodligen inte få reda på att hon vänt sig förrän samma dag som kejsarsnittet är planerat.

När det gäller min ischias-nerv har jag precis ringt och fått tid hos en sjukgymnast senare idag som ska kolla så att det verkligen är ischias eller om det är foglossning som sjukgymnasten misstänkte och förhoppningsvis får jag något tips på hur jag kan göra för att minska smärtan.

Mina värden hos barnmorskan idag såg bra ut. Måttet på livmodern hade dock sjunkit ner en halv cm. Så jag följer inte kurvan lika fint som tidigare nu, men det är tydligen helt normalt enligt barnmorskan. Så förmodligen har hon sjunkit ner med rumpan ännu längre ner i bäckenet sedan senaste mötet. Hon verkar sitta ganska bra där ;)

Jäkla ischias!

2011-12-13 @ 12:39:43

Håller på att bli galen av inte inte kunna röra mig ordentligt och vara tvungen att vara hemma så mycket. Jag har tokont i ischias-nerven när jag går, så julklappsshopping på stan känns långt iväg just nu. Någon som har tips på vad man kan göra för att försöka få bort smärtan från denna verv? Tanken på att ha så här ont och inte kunna röra på sig i två veckor till, samtidigt som man har massor av energi, får mig att bli galet rastlös. Får kanske vara lite kreativ och baka, sy och sådana saker.. Nu ska jag i alla fall få in mina skurna pepparkakor i ugnen så att de är klara innan Anna kommer. Skönt att få lite besök när man själv har svårt att ta sig ut ur lägenheten, det ska i alla fall bli mysigt :)

Julgransfint

2011-12-12 @ 22:42:51

Nu är julgranen handlad, pyntad och tänd! Som tur var hittade vi en fin kungsgran nere på Möllan, så vi kunde bara bära hem den. Det blev dock även en liten tur till Svågertorp ikväll för att handla en lampa, det sista julgranspyntet och lite annat smått och gott.


Det blev en silverpyntad julgran i år precis som jag hade tänkt, trost lite protester från älsklingen. Men han tycket den blev jättefin trots att han inte fick igenom att vi skulle även skulle ha röda kulor. Nästa år ska jag se till att pynta den röd ;)

Nu har vi krypit ner i sängen och jag ser redan fram emot att vakna imorgon bitti och tända vår fina gran! God natt på er!

Lillans första kläder

2011-12-12 @ 08:54:21

Undrar om jag och älsklinge omedvetet håller på att ställa in oss på att Lillan snart kommer - idag vaknade vi 05.30 och var redo att stiga upp. Det blev i alla fall en mysig morgon med massa levande ljus. Trots den relativt korta natten sov jag ovanligt gott. De senaste nätterna har varit väldigt obekväma och jag har känt mig mörbultad när jag vaknat, men i natt märkte jag inte av magen så mycket :)

Nu är kläderna som ska med till BB inhandlade och redo att packas ner i BB-väkan. Eller hur är det vita byxorna med prickar för söta i rumpan?


Målet med dagen är att äntligen handla och pynta julgranen. Det har jag längtat efter, ska bli så mysigt att stiga upp om de mörka morgnarna och tända granen! Tänkte också baka fler pepparkakor idag, då jag gett bort alla de skurna pepparkakor jag bakade förra veckan. Måste ju ha goda pepparkakor till glöggen!

Tredje advent

2011-12-11 @ 16:35:51

Tredje advent spenderas för tillfället på tåget på väg hem från Karlskrona. Jag tycker inte alls om att åka tåg när jag är gravid. Det är omöjligt att hitta en bekväm ställning. Men med tanke på att vi inte har vinterjul på bilen än så var det nog ändå ett smart beslut att ta tåget denna helg. Nu är det i alla fall bara en timme kvar tills vi är hemma och kan gosa ner oss i soffan med lite varm glögg och fira tredje advent på riktigt :)

Famljehelg

2011-12-10 @ 10:58:52

Nedräkningen har verkligen börjat nu - 19 dagar kvar till det  planerade kejsarsnittet. Jag känner mig så himla glad nu, längtar som bara den efter vår lilla bebis och känner mig redo att hon ska komma. Tiden kommer att gå otroligt snabbt nu - förberedelser inför jul och om två veckor är det julafton, sen är det bara några dagar till vi har vår bebis hos oss!

Idag är det släktträff på schemat. När vi är här uppe i Karlskrona hos älsklingens familj vill vi passa på att träffa alla. Och det lär ju dröja ett tag tills nästa visit här med tanke på att Lillan snart kommer. Under dagen blir det att hälsa på mormor Jenny och ikväll är det lite större familjemiddag hos älsklingens boros familj. Det ska bli mysigt! Och kul att se hur stora barnen blivit sedan i september. Leo har till och med börjat gå nu!

Men innan vi drar igång dagen ska jag läsa lite i min bok "Sarahs nyckel" - otroligt bra bok som jag läser på rekordtid för att vara mig. Jag tycker att det är så himla mysigt att ligga och läsa skönlitterära böcker nu när jag är färdig med skolan. Var nog typ 1,5 år sedan sist jag läste en skönlitterär bok, blir liksom inte så sugen på det när man sitter och pluggar och läser annat hela dagarna. Men nu är den tiden över :)

Trevlig helg på er!

Vecka 37

2011-12-09 @ 16:05:25

Att vi idag går in i vecka 37 betyder inte längre att vi har 27 dagar kvar till beräknat förlossningsdatum. Efter det misslyckade vändningsförsöket i onsdags har vi ett nytt beräknat datum för när Lillan ska komma. Vi fick nämligen ett kejsarsnitt inbokat till den 29 december. Alltså lutar det ganska starkt åt att Lillan blir en 2011 istället för 2012 som vi tidigare trott. Men man kan ju aldrig veta, hon kanske för för sig att hon vill komma ut ännu tidigare är den 29:de. Allting känns i alla fall jättebra nu - vi riktar in oss på kejsarsnitt den 29:de, samtidigt som vi vet att hon kan komma tidigare, eller kanske rent av vänder sig om med huvudet ner och i så fall kan det ju sluta med en normal förlossning och då har vi ingen aning om när hon ska komma. Idag är det alltså 20 dagar kvar tills vi får träffa Lillan om allt går enligt planerna. Sjukt! Det är så snart!

Nu i vecka 37 väger Lillan nästan 2,7 kg och är drygt 47 cm lång, hon är alltså i stort sett färdig bakad där inne. Hon behöver bara fetta till sig lite ;)

Magbilder vecka 37 (36+0)


Vill tacka alla mysiga läsare som ger stöttande och trevliga kommentarer. Det är då jag förstår varför jag bloggar :)

Misslyckat vändningsförsök

2011-12-08 @ 09:08:03

Efter drygt tre timmar på förlossningsavdelningen igår eftermiddag, fick vi en tid till planerat kejsarsnitt. Besöket på sjukhuset igår var minst sagt omtumlande. Först gjordes ett ultraljud för att konstatera att Lillan fortfarande ligger i säte, sen kopplades jag till CTG-maskingen i en timme för att kontrollera Lillans hjärtljud. Hjärtljuden såg mycket bra ut och jag fick något läkemedel för att livmodern skulle slappna av under vändningsförsöket. Ganska obehagligt läkemedel som ger hjärtklappning, men det var jag förvarnad för så det var inte så farligt. Sen kämpade läkaren ett bra tag med att klämma och knåda magen. Det var inte skönt. Det gjorde jäkligt ont. Jag koncentrerade mig på att andas och slappna av. Jag andades lite väl mycket så att det började sticka i händerna, men det var ingen fara enligt narkosläkaren som också var med under vändningsförsöket (tror inte han hade något syfte där, utan ville mest se hur det gick till om jag förstod det rätt). Läkaren gjorde tre ordentliga försök som han först frågade om jag ville att han skulle göra nytt försök. Jag sa att han skulle försöka allt han kunde. Till sist sa han att han testat allt och tagit i ordentligt och att han ansåg försöket som misslyckat. Suck! Efter vändningsförsöket blev jag kopplad till CTG:n igen i typ en timme till för att se så att allt fortfarande var bra med Lillan, och det var det. Trots allt det onda med försöket tyckte jag att det var värt att försöka och jag är glad att vi gjorde det.

Vårt val var nu att bestämma om jag skulle försöka föda i säte eller om vi skulle planera in ett kejsarsnitt. Efter lång diskussion med läkaren bestämde vi oss för kejsarsnitt då det fanns en del risker med att föda i säte, speciellt med tanke på hur Lillan sitter (med benen rakt upp framför ansiktet). Läkaren trodde att det är ungefär hälften av sätesförlossningarna som ändå avslutas med kejsarsnitt. Så då kände vi att det är lika bra att boka in ett snitt i stället. Jag har ju varit lite "anti" kejsarsnitt, men nu känns det faktiskt ganska bra. Ett oplanerat kejsarsnitt hade jag nog tyckt var väldigt jobbigt då man i så fall förberett och laddat sig för en normal förlossning, men att nu ha ett inplanerat kejsarsnitt om tre veckor känns bra. Nu har jag tid att vänja mig vid den tanken.

Extra ultraljud

2011-12-07 @ 09:06:34

Efter en lång dag igår med presentation av min uppsats och opponering var jag igår kväll på ett snabbt extra ultraljud för att kontrollera om Lillan vänt sig som barnmorskan misstänkte. Men nej! Det hade hon lite gjort. Lite av en besvikelse måste jag medge. Så nu har vi en tid mitt på dagen idag för ett vändningsförsök på förlossningen. Nervöst! Det är ju trots allt riskabelt. Jag ska vara fastande ifall det blir aktuellt med kejsarsnitt. Om jag förstått det rätt ska Lillans hjärtljud först kontrolleras med CTG under 30 minuter och sen kontrollerar de Lillans hjärtjud regelbundet under vändningsförsöket som utförs av en läkare. Jag kommer få något läkemedel som gör att livmodern slappnar av. Cirka hälften av alla vändningsförsök lyckas. (Karolinska förklarar vändningsförsök bra.) Det känns som sagt lite nervöst. Enligt vissa gör det enormt ont med vändningsförsök medan andra bara tycker att det känns obehagligt. Jag hoppas på det sistnämnda! Och jag hoppas att de lyckas vända henne, annars är det nog ett kejsarsnitt som ska planeras in. Så håll tummarna för att Lillan vill vända sig idag! Otroligt bra tajming att jag blev färdig med skolan igår, annars hade det varit lite väl mycket för mitt lilla huvud nu ;) Nu kan jag istället bara fokusera på Lillan och mig själv - skönt!

1 månad kvar

2011-12-06 @ 09:59:34

Exakt en månad till beräknat förlossningsdatum. Min hjärna hinner inte riktigt med så snabbt jag tycker det går. Idag vill jag dock bara att dagen ska vara över. Känner mig lite smått nervös inför presentationen och opponeringen i eftermiddag. Det ska bli underbart när det är över! Sov dessutom hur kasst som helst inatt, precis som de senaste tre nätterna. Jag hittar nämligen ingen bekväm position... Hoppas inte jag kommer sova lika dåligt varje natt tills Lillan kommer. Efter idag är jag i alla fall helt ledig från alla måsten och kan ju ta och sova middag om dagarna om det inte blir så mycket till sömn om nätterna. Vill ju vara laddad när Lillan kommer.

Något kul med dagen är i alla fall att jag ska få se Lillan på ultraljudet. Hoppas verkligen att hon har vänt sig så jag slipper ett vändningsförsök. Kanske vill barnmorskan göra ett nytt försök att se om det verkligen är en flicka :) Får se om hon vill ta sig tid till det, egentligen så är det bara till för att snabbt kolla om hon ligger på rätt håll. Jag får försöka fjäska lite ;)

MVC-besök nr 6

2011-12-05 @ 15:18:39

Nyss hemkommen efter vårt sjätte besök hos barnmorskan. Senast hade Lillan inte vänt sig än och i och med att vi är i vecka 36 nu så måste det undersökas för att eventuellt göra ett vändningsförsök. Både jag och älsklingen var helt övertygade om att hon inte hade vänt sig än då magen känns exakt likadan som tidigare och hon sparkar fortfarande på höger sida. Så vi hann diskutera en hel del om hur vi ska gå vidare, om vi vill göra ett vändningsförsök och så vidare. Men senare när min barnmorska och sedan även ytterligare en annan barnmorska kände på magen misstänker de att hon har vänt sig och att huvudet är ganska djupt ner i bäckenet! Det hade ju varit så underbart skönt om barnmorskorna har rätt och Lillan faktiskt ligger med huvudet ner som hon helst ska vid det här laget. Något som faktiskt pekar på att hon kan ha vänt sig är att jag nyligen börjat få ont i någon nerv i höften samt i ischias nerven, vilket kanske kan bero på att hennes huvud trycker på som det tidigare inte gjort. Barnmorskorna var dock inte helt säkra på vad de kände så jag har fått en tid till ett extra ultraljud imorgon kväll för att kontrollera hennes position. Så spännande! Håll tummarna för att hon har vänt sig!

Annars såg allt jättebra ut. Blodvärdet hade gått upp, vilket känns jättebra, men jag skulle ändå fortsätta med järntabletterna. Magen hade växt från 31,5 cm till 33,5 cm och jag ligger mitt på kurvan :) Så just nu käns det super, hoppas bara på att det känns lika bra efter ultraljudet imorgon!

Julbak och mys

2011-12-05 @ 09:51:04

Då var det måndag igen, efter en helg full av julbak och mys. I lördags var vi ett litet gäng här hemma som bakade lussebullar, Leilas saffransskorpor (från Leilas söt jul), rocky road och mina favorit julkakor, farmors skurna pepparkakor, som ni hittar på min matblogg. Men nu är det som sagt måndag och jag har massor av plugg framför mig som jag skjutit upp i nästan en vecka nu. Imorgon är det nämligen dags för mig att presentera min uppsats, någon ska sedan opponera på den och sen ska jag opponera på någon annans uppsats. Så idag blir det att läsa, vara kritsik och förbereda presentation. Usch, inte alls sugen på det. Men detta är ju verkligen det sista jag gör som har med skolan att göra. Bara att kämpa på.

Något kul som händer idag är att vi ska till MVC och mäta magen och se så att Lillan växer som hon ska samt lyssna på hjärtat så att det fortfarande slår i rätt takt. Tror också att vi ska ta lite tester denna gången så som järnvärdet som inte varit det bästa under graviditeten. Uppdaterar om besöket senare.

Vecka 36

2011-12-02 @ 09:00:55

Idag går vi in i vecka 36, vilket betyder att det är sex veckor kvar till 6 januari. Jag mår super och tycker hittills inte att det är så jobbigt att vara gravid, utan känner verkligen att man behöver alla dessa veckor på sig för att vänja sig vid tanken på att bli förälder och för att förbereda sig. Kan fortfarande inte riktigt förstå att det lever en liten människa i mig. Denna vecka väger denna lilla människa ungefär 2,4 kg och är 47 cm lång. Jag känner att livmodern också växer sig allt större, då det trycker på en del upp på revbenen nu och på kvällarna när jag gått och lagt mig har jag börjat få hemsk halsbränna. Men det är som sagt i stort sett bara ett problem på kvällarna, så jag står ut ;)

Magbilder vecka 36 (35+0)


Nu har jag gått upp ungefär 8 kg. Känns skönt att inte behöva bära på så många kilon, vilket säkert är en stor anledning till att jag inte tycker att graviditeten är särskilt jobbig. Blir förhoppningsvis inte heller så svårt att få tillbaka min ursprungliga kropp efter förlossningen. Hoppas att jag inte kommer explodera i vikt de sista veckorna bara, det är ju trots allt snart jul ;)

Rödtott

2011-12-01 @ 20:03:25

Då har man blivit rödhårig. Inte helt planerat, men man måste ju våga lita på sin frisör ;) Behöver nog några dagar för att vänja mig, men jag tror att jag gillar det. Annars är det ju bara att färga igen, kul att testa lite nytt! Efter en lång och trevlig dag i min gamla hemstad, känner jag mig redan redo för sängen. Tror jag redan ska krypa ner och läsa i boken jag nyss börjat läsa. Mys!

1 december

2011-12-01 @ 08:14:53

Då var adventsljuset tänt och nedräkningen till julafton har börjat. Jag kom på att nedräkningen på ett vis även blir till Lillan, då från och med den 23 december är "normalt" att hon kommer, då man ska räkna med att hon kommer mellan två veckor innan och två veckor efter beräknadt förlossningsdatum.

Idag ska jag äntligen klippa och slinga håret. Senast jag klippte mig var när vi var i Vancouver i slutet av augusti, så det är minst sagt behövligt nu! Då jag fortfarande klipper mig i Trelleborg, passar jag på att träffa Louise och lilla Noomi när jag är där. Tycker det är så svårt att hitta en ny frisör.. samtidigt är det faktiskt kul att någon gång per år hälsa på i sin gamla stad :)