Pajrecept
2011-08-08 @ 13:15:23
Oj, vilket stort projekt det var igår att göra pajer. Det slutade med hela 5 pajer! Jag tänkte ja göra massa matlåder för att frysa in som jag sedan kan ta med till jobbet, men det var ganska lite plats i frysen... Så två av pajerna får stå i kylen och vi får äta paj till varje måltid de kommande dagarna, haha! Här kommer i alla fall grund recepten med inspiration till olika fyllningar.

Pajdeg:
1 1/2 dl fullkornsvetemjöl
1 1/2 dl grahamsmjöl
1/2 tsk salt
125 g smör
2-3 msk kallt vatten
Bland mjöl och salt i en bunke. Blanda ner smöret som du skurit i små bitar med hjälp av dina händer eller en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en ungssäker formså att den täcker formens botten och kanter. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda pajskalet ca 10 min i 225°C för att få ett mer knaprigt pajskal.
Fyllningar:
Fyll nu pajskalen med det du är sugen på eller har hemma. Här är några tips på goda kombinationer.
ädelost, champinjoner och broccoli
feta, soltorkade tomater, spenat och oliver
spenat, feta och cocktailtomater
kantareller och lök
Äggstanning:
4 ägg
1/2 dl matlagningsgrädde
1/2 dl gräddfil
riven ost
Blanda alla ingredienserna och häll över pajen.
Grädda pajen i 175°C under ca 50 minuter tills äggstanningen har stelnat. Om den skulle bli för mörk på toppen kan du lägga på alumuniumfolie och låta pajen stå kvar i ugnen tills äggstanningen stelnat.

Kommentarer
Trackback