Fisk- och skaldjurssoppa
2011-07-26 @ 13:52:00
Vi står just nu och tillagar en ganska avancerad rätt för att vara lunch till bara två personer. Idag blir det fisk- och skaldjurssoppa. Som grund har vi en kräftfond som vi kokade ner från kräftskalen från gårdagens kvällsmat. Vi glömmer alltid hur vi gör våra fisksoppor, så jag tänkte skriva ner allteftersom vi lagar den.
Ingredienser:
1,5 liter fond från någon typ av skaldjur
Smör för stekning
1 stor vitlöksklyfta
1 charlottenlök
1 dl vitt vin
400 g torskfiléer
15 cocktailtomater
1 purjolök
1 röd paprika
3 dl grädde
dill
chiliflakes/chillipulver/cayennepeppar
360 g kräftstjärtar
Tillagning:
- Lägg skaldjursskalen i en kastrull med några liter vatten och koka ner tills du har cirka 1,5 liter kvar. Sila bort skalen.
- Fräs pressad vitlök och hackad charlottenlök i smör i en stor kastrull. Tillsätt vinet.
- Skär tomat, purjolök och paprika i lagom stora bitar och tillsätt dem sedan till kastrullen.
- Lägg i tärnad torskfilé (om den är fryst, koka först upp den i en separat kastrull så att den tinar).
- Tillsätt grädde i soppan.
- Smaka av med dill och chili.
- Vid servering tillsätter du kräftstjärtarna i tallriken.
Självklart kan du byta ut det mesta i soppan till andra ingredienser som du har hemma eller som du tycker om. Till exempel kan du använda annan fisk eller skaldjur, och även byta ut grönsakerna mot andra grönsaker.
Såhär blev resultatet - riktigt mumsigt!
Fisk- och skaldjurssoppa
Kommentarer
Trackback